Graven naar water

Water is onmisbaar voor de kwekerij. We hebben een waterput gegraven, op z’n Europees…..namelijk binnen een dag of 10!
We konden ervoor kiezen om geld op te sturen en dan maar hopen dat er na een paar maanden een put zou zijn. Wij vonden het beter om het waterput-project zelf te begeleiden. Helaas waren we maar 12 dagen in Afrika, dus moest het op een andere manier dan in Senegal gewoon is.

Gewoon? Twee mensen die rustig aan het graven zijn. Wij? Een team van 10 personen, waarvan er steeds 1 in de put om te graven, om, als hij moe was, te vervangen door een volgende graver.

Aan de oppervlakte waren constant 4 mensen in de weer met touwen en emmers, pully’s en katrollen  om ervoor te zorgen dat de graver in de put zich geen moment hoefde te vervelen.

De kok zorgde voor rijst en verse vis en de loopjongen zorgde voor gereedschap en materialen. Natuurlijk lag het werk jammer genoeg tijdens de eet- en drinkpauzes stil, evenals na zonsondergang.
Maar het is gelukt om binnen 8 dagen het grondwater te bereiken op ongeveer 8 meter. Daarna werd een betonnen ring ingemetseld en de rest van de put opgemetseld.

Normaal gesproken kun je pas de stenen maken van zand, cement en water als je het grondwater heb bereikt. Vervolgens nog enkele dagen wachten totdat de stenen door de zon gebakken zijn.
Gelukkig hadden we de stenen bij Casa Melody – 200 meter verderop – al een paar weken eerder laten maken, zodat we binnen 2 dagen de put konden opmetselen en nog 1 dag nodig hadden voor het aansmeren.

En hij is er! De zo belangrijke put. We zijn er blij mee!

Doneer nu